Kediler Neden Tırmalar? yorum Yap

Kediler Neden Tırmalar?

Kedi besleyenlerin en sık yaşadıkları problemden biri hiç şüphe yok ki kedilerimizin eşyalara ve mobilyalara tırmalayarak zarar vermesidir. Peki kediler neden tırmalar?

-Kedilerimiz için içgüdüsel ve son derece normal olan bu davranış bir sıkıntı halini almadan kolaylıkla kontrol altına alınabilir.

Yanlış veya eksik bilinenler

Yazımıza başlarken; kedilerimizin tırmalama alışkanlığının sebepleri ile ilgili yanlış veya eksik bilinen konuları düzeltmekte faydalı olacağını tahmin ediyorum. genel kanı olarak kedilerimizin tırnaklarını törpülemek amacıyla eşyaları tırmaladığı düşünülmektedir. Bu doğru ancak eksik bir bilgidir. Peki o zaman Kediler Neden Tırmalar?

Alan belirleme isteği

Çünkü kedilerimiz patilerinden salgılanan kendilerine has kokuyu sahip olduğu alana yayma çabasındadır. yani yaşadıkları ve sahiplendikleri alanı işaretlemek amacıyla belirli bir alandaki eşyaları sürekli tırmalarlar. her ne kadar evimizde bizlerle beraber yaşasalar da kedilerimiz aslında vahşi hayvanlardır. Yaratılışları gereği de vahşi doğada yaşamlarını sürdürebilecek donanımlarla beraber doğarlar.

Vahşi doğa içgüdüleri

Aynı zamanda vahşi doğada avlanabilmeleri için kullandıkları en güçlü silahları yani pençelerini her an av peşine düşecekmiş gibi keskin ve sivri tutmak gibi engel olamadıkları içgüdüsel bir baskı vardır. Hem bilek ve ön bacak kaslarını güçlendirecek hem de pençelerini avını kaçırmayacak kadar keskin şekilde bileyecek en güzel egzersiz şüphesiz ki tırmalama dır.

Stresin etkisi

Yalnız yaşayan ve daha önce aynı ortamda yabancı bir kediyle kalmamış kedilerde tırmalama alışkanlığı hayli azdır. Genelde sakin bir tavra sahip, ara sıra bazı eşyaları tırmalayan kedimiz, yabancı bir kedi varlığını hissettiğinde bir tırmalama canavarına dönüşecektir. Sahip olduğu alanı sürekli işaretlemek isteyecek ve pençelerini olası bir savaşa hazır hale getirecektir. kaçınılmaz olarak ta mobilya ve koltuklarınıza tahmin etmediğiniz hasarları vermiş olacaktır.

Cerrahi müdahale çözüm olur mu?

Kedilerinin kendilerine ve/veya mobilya ve eşyalarına zarar vermesini engellemek için cerrahi müdahale yaptırmak istemektedirler. Üzülerek söylemeliyim ki bu isteklere bazı meslektaşlarımız da destek vermektedirler. Bahsettiğimiz bu operasyonlar sebebiyle kedilerimiz uzun süren ve dinmeyen acılara sahip olabilirler. Yürüyüş bozuklukları, buna bağlı eklem problemleri, ağrı sebebiyle tuvaletlerini kapatamama veya uzaklaştıramama gibi ciddi ve geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilmektedir.

Peki ne yapmalı?

Bunun çok basit bir yöntemi var aslında. Ticari olarak satılan bir çok kedi tırmalama tahtasını, tırmalamaktan hoşlandığı eski bir kaç eşyanızı bunun için kullanabilirsiniz. Ancak öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken konu; koyacağınız bu eşyaların kedilerin sıklıkla zaman geçirdiği yaşam alanları içerisinde olmasıdır ve birbirlerinden farklı yerlerde (aynı odada farklı köşeler olabilir veya sık zaman geçirdiği başkaca bir oda olabilir) birden fazla tırmalama objesi sunmalısınız.

Tırmalama tahtasına alıştırmak

Gereken miktarda tırmalama tahtası edindiniz, kedinizin yaşam alanı içine koydunuz ancak kediniz hala bu eşyalara ilgi göstermiyor mu?

Kedilerin ilgisini çeken kedi nanesi otu veya kedi nanesi esansları (catnip sprey) ile yeni objelere olan ilgisini kolaylıkla artırabilirsiniz. Ayrıca kedinize yeni sunduğunuz tırmalama tahtalarına hareketli nesneler bağlayarak kolaylıkla ilgilerini çekebilirsiniz. Oturduğunuz yerden bir lazer ışık sayesinde kedinizin ilgisini çekip onu yeni oyuncağına yönlendirebilirsiniz. Ayrıca kedilerinizin gününün büyük bölümünü rahat bir yerde yatarak geçirdiğini düşünürsek; kedi evi özelliğinin yanında tırmalama sopaları ve benzeri aksesuarlarında yer aldığı; çok katlı kedi evlerini de inceleyebilirsiniz.

veya başkaca sizin yaratıcılığınıza göre yöntemler geliştirip kolaylıkla evinizin can dostu kedilerinizi dilediğiniz şekilde yönlendirebilirsiniz. Bunu yaparken kedilerinizin zaaflarını kullanmayı unutmayın…

Kedi kategorisi altında yer alan daha bir çok faydalı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz…

Bir yanıt yazın